II. základní škola

Ukázka dravců společnosti Seiferos

/ 1.B

Kristýna Petrová  Dne 7. 9. 2017 k nám do školy zavítali pan Petr Svoboda a Zdeněk Fabián ze společnosti Seiferos. Přivezli nám mnoho dravců a …

Ukázka dravců společnosti Seiferos

Kristýna Petrová 

Dne 7. 9. 2017 k nám do školy zavítali pan Petr Svoboda a Zdeněk Fabián ze společnosti Seiferos. Přivezli nám mnoho dravců a sov s legračním výkladem o zajímavostech těchto vzácných ptáků. Pak nás přezkoušeli z toho, co jsme si zapamatovali, a ti nejbystřejší získali za odměnu fotografie nebo kalendáře a přílet dravce na ruku. Některé dravce jsme si mohli prohlédnout zblízka a pohladit. S napětím jsme sledovali jejich výjimečné letecké schopnosti a stejně tak i ukázky lovu kořisti. Program se nám moc líbil a těšíme se na další setkání s přírodou. Naše třída Seiferos s jejich dravci viděla už podruhé. Když účinkovali poprvé, uletěl jim jeden dravec a hledali ho po celém Novém Městě. Naštěstí ho našli u věžáku na stromě. :-)

Dravci

Mezi dravce patří jak malí ptáci velikosti kosa, tak i velcí ptáci s rozpětím křídel přes dva metry. Jejich charakteristickým znakem je špičatý, zahnutý zobák a ostré drápy – tedy vše přizpůsobeno k lovu kořisti.  Kořist loví ve dne a k jejímu nalezení používají zrak. Ostrost jejich vidění je několikanásobně vyšší než u člověka, takže jsou schopní spatřit kořist z veliké vzdálenosti.

Dravci jsou dlouhověcí ptáci, jestřábovití se dožívají přes 30 let. Jsou monogamní, to znamená, že sameček má jen jednu samici. Oba partneři se aktivně podílejí na péči o mláďata. Pokud jeden z rodičů uhyne, zahynou s největší pravděpodobností také mláďata. Je tomu tak proto, že rodiče mají rozdělené role, samec přináší ulovenou potravu na hnízdo a samice krmí mláďata. Uhyne-li tedy samice, samec dál přináší potravu, ale mláďata nejsou schopna se nakrmit sama. Uhyne-li samec, samice je nucena lovit sama a mláďata zřejmě opustí. Opuštění hrozí také, pokud jsou ptáci na hnízdě rušeni. Mladí dravci dospívají hodně dlouho (až 3 roky), teprve poté jsou schopni rozmnožování.

Víš, že

….dravci mají pubertu?

….vrány můžeme naučit mluvit?

Dravci jsou krásná a inteligentní zvířata. Doufám, že záchranné stanice jako Seiferos budou pokračovat.

David Lukeš

Ve čtvrtek 7. září se naše třída byla podívat na ukázku dravců. Konala se na atletickém stadionu za školou. Ukázku prováděla skupina Seiferos. Všichni ptáci byli pozoruhodní, ale nejvíc mne zaujal havran. Je to velmi inteligentní tvor. Také sup a výr se mi moc líbili. Bylo to příjemně strávené dopoledne, rychle však uteklo. Doufejme, že za rok přijedou zas.

Marek Lukeš

Byli jsme se třídou 4. A na přehlídce dravců. Skupina Seiferos nám dovezla ukázat zajímavé exempláře. Nejvíc se mi líbil orel bělohlavý. Pán, který nám dravce předváděl, měl moc vtipný komentář. Dostávali jsme otázky, a kdo odpověděl správně, dostal obrázek a mohl si přivolat dravce na ruku. Vystoupení se mi moc líbilo a těším se, až přijedou příště.

 Andrea Freiwaldová

Ve čtvrtek 7. 9. 2017 jsme byli na ukázce dravců. Viděli jsme sovy, orly a další malé a velké dravce. Nový přírůstek do skupiny dravců byl sup. Některé jsme viděli i létat. Hladili jsme si výra velkého. O dravcích jsme se dozvěděli plno nových zajímavostí – kolik mohou vážit, jaké mají rozpětí křídel, jak dlouho žijí a čím se živí.

ZAJÍMAVOSTI O DRAVCÍCH

Výr velký

Jedna z největších sov současnosti. Je o něm známo, že dokáže zabít i lišku.

Káně rudochvostá

Hlasitý predátor vydává hrozivý skřek, aby při lovu zahnal rivaly, agresivně brání svoje teritorium.

Raroh prériový

Tento sokolovitý pták střední velikosti je jedinečný lovec a rychlý a troufalý letec.

Orel bojovný

Soustředěný vrcholový predátor dokáže zabíjet ptáky v letu.

Nej…

Největší dravec – Kondor andský

Nejsilnější dravec – samice Harpie pralesní

Nejmenší dravci jsou z čeledi hadilovovitých

Nejrychlejší střemhlavý let – Sokol stěhovavý – 300 km/h

Kateřina Malušková

Ve čtvrtek 7. září jsme se třídou byli na dravcích skupiny Seiferos. Bylo to na atletickém stadionu. Nejdříve nám ukazovali všechny dravce, co přivezli. Říkali nám, jaký je to druh a jestli to je holka nebo kluk. Nejvíce se mi líbil sup. Byla to holka a pán říkal, že by ukázal, jak letí. Je ale hodně těžká, a kdyby chtěla letět, tak by jí k rozběhu nestačil celý atletický stadion. Dále říkal, že supice má tak velkou sílu, že kdyby chtěla utéct, tak by tyčku, u které je přivázaná, vytrhla ze země. Potom nám ukazovali výra a mohli jsme si ho pohladit na břiše. Ještě tam lítali různí dravci a také někomu sedali na rukavici. Moc se mi to líbilo a těším se, až to bude příští rok znovu.

Rozárka Šiborová

7. září nás přišla navštívit společnost dravců a sov jménem Seiferos. Skupina Seiferos se stará o opuštěné sovy a dravce. Přivezli nám ukázat ptáky různého stáří a velikostí. Od chovatelů jsme se dozvěděli mnoho zajímavého o sokolech, poštolkách, supech, puštících, výrech a jiných. A víte, co mě zaujalo? Vyprávění o čápech, kteří se při napadení dravcem brání tím, že začnou zvracet. Tím dravce odradí a ten odletí. A víte, že když Vám dravec uletí, můžete ho sledovat třeba až do Německa? Když máte štěstí, můžete ho najít. A při neštěstí ho ztratíte. Vrátíte se bez dravce, a jaké je pro vás překvapení, když dravec najde cestu domů. Potom nám chovatelé ukazovali přelety ptáků při lovu, kdy chovatel házel do vzduchu kousky masa a dravec potravu chytal. Někteří z nás měli možnost podržet si dravce na rukavici. Moc se mi líbila ukázka skupiny Seiferos a příští rok bych byla ráda, aby za námi zase přijeli.

Ríša Tomášek

Ještě než začalo vystoupení, mohli jsme si prohlédnout všechny dravce. Během vystoupení nad našimi hlavami létal výr, raroh, jestřáb, orel, sovy. Nejvíce se mi líbil výr velký. Je to mohutný pták a jedna z největších sov, větší než káně lesní, ale zřetelně menší než např. orel skalní. Samice je těžší než samec a má větší rozpětí křídel. Živí se hlavně malými a středně velkými savci a ptáky. Také jsme si zasoutěžili, pán nám dával hádanky. Kdo uhádl, tak si mohl vyzkoušet, jaké to je, když vám přistane dravec na ruce. Představení bylo moc pěkné, vtipné a poučné.

 

 

 

Partneři školy

banner_v21logo_partnerska

Projekty

unieban_eu_npologosbeneficaireserasmusleft_withthesupportof